De 7 stappen voor mooi decoupage werk



De basis van decoupage ..... het is niet heel moeilijk als je de juiste stappen volgt.

Voor iedereen die wil beginnen of die de trucjes nog eens na wil lezen, geef ik u onderstaand de 7 basis stappen


1. De ondergrond.

Decoupage kan op allerlei oppervlakken. Hout, MDF, metaal, glas, stof, geperst karton. Zelfs op plastic kunt u met behulp van decoupagelijm servetten of rijstpapier plakken.
Maak uw ondergrond klaar voor de start !

Hout kunt u licht opschuren en eventueel kunt u de ondergrond schilderen met een acrylverf. Een lichte kleur ondergrond zorgt er voor dat de kleuren van uw servet of papier helder overkomen. Schilderen in de achtergrondkleur van uw servet zorgt dat kleuren mooi overlopen.


Glas kunt u eventueel voor-behandelen met een laagje GESSO.




2. Het papier.

Kies uw decoratie op papier, servet of rijstpapier. U kunt decoupage werk overigens ook doen met allerlei andere soorten papier. Scrapbook paper is wat dikker maar laat zich goed verlijmen. Behang of zelf geprinte afbeeldingen op gewoon papier .... het kan allemaal.
Servetten zijn het meest kwetsbaar, scheuren makkelijk maar geven een prachtig dun resultaat. Decoupage met servetten is in het begin even oefenen maar verslavend leuk om te doen. Servetten zijn goedkoop en verkrijgbaar in een groot assortiment mooie prints.
 Rijstpapier is wat duurder maar komt in grotere vellen en is veel steviger waardoor het minder snel scheurt.



3. Kies de juiste lijm

Kies de lijm die past bij de ondergrond en het papier. Bedenk of u een matte of een glans afwerking wilt.


In een eerdere BLOG nam ik u al mee in de wereld van de verschillende lijmen. Wat is het verschil en wat doen ze precies.

Lees het gerust nog eens na.





4. Knippen of scheuren

Als u besluit om uw onderwerp uit het papier te knippen doe dit dan bij voorkeur heel precies. Hoe preciezer u knipt hoe mooier het eindresultaat. Als u heel fijn knipwerk lastig vindt kunt u er ook voor kiezen om de servet in zijn geheel op uw ondergrond te lijmen of grof uit te scheuren. Bekijk hier een filmpje over hoe u makkelijk en zonder fouten servetten scheurt.

Let wel op : grote stukken servet in 1 keer goed verlijmen zonder kreukels is lastiger dan allerlei kleine stukjes apart verlijmen.

Als u gebruik maak van servet of tissue papier dan gebruikt u straks voor het verlijmen alleen het bovenste laagje. Voor fijn knipwerk adviseer ik om pas na het knippen de achterste 2 laagjes tissuepapier te verwijderen. Zo heeft u iets meer stevigheid bij het knippen.






5. Lijmen


Techniek nat :  smeer een laagje lijm op uw ondergrond. Leg het uitgeknipte servetlaagje op de nog natte lijm en ga met uw acryl- of schuimkwastje met lijm over de servet. Veeg voorzichtige van het middel naar buiten toe de kreukeltjes en bobbeltjes er uit.
Gebruikt u rijstpapier dan kunt u meer druk uitoefenen of met uw vinger (beetje lijm er op) over het papier gaan om kreukel weg te poetsen. Verwijder hierna overtollige lijm met een kwastje.

Techniek strijken : smeer een laagje lijm op de ondergrond en laat dit (kort) drogen. Leg uw servet op de gedrooge lijm. Leg hieroverheen een stukje bakpapier. Ga met een lauw-warme oude strijkbout over het bakpapier. De onderste lijmlaag zal door de warmte smelten en de servet vast zetten.

6.  Glad, gladder, gladst .....

Deze stap wordt door veel mensen als lastig ervaren. Toch zijn er trucjes om uw werkt glad af te werken.

Zoals gezegd bij stap 4 : hoe groter stuk servet u gebruikt, hoe lastiger om het kreukvrij te krijgen.

Ik lijm zelf bij voorkeur met de "servet op de natte lijm"-techniek. Dat geeft me namelijk de kans om, als de servet er net op ligt, met wat lijm op mijn vinger voorzichtig de kreukels glad te strijken.
Dit vergt wat oefening maar bedenk dat de servet vaak scheurt als het weerstand krijgt, .... dus als de ondergrond of de toplaag te droog is. Neem in deze fase dus gerust wat meer lijm op je vinger en veeg de servet glad. Overtollige lijm wel weghalen met een schone acryl kwast.
Voorkom klodders.

Een andere truc is om als de lijm nog nat is en uw servet er net op ligt, een stukje huishoudfolie (dat plastic spul op de rol in uw keukenla) er op te leggen en daaroverheen met uw droge vinger de kreukels er uit te vegen. Haal hierna direct voorzichtig het plastic eraf. De servet is aan de lijm gehecht, het plastic niet.

Laat uw werk nu zeker een paar uur goed drogen.


7. Aflakken

Doe een dun laagje decoupagelijm als aflak over uw werk. Laat dit drogen. Desgewenst kunt u met een zeer fijn schuurpapier even licht opschuren. Herhaal indien nodig.
U kunt zoveel laagjes decoupagelijm doen als u nodig vindt. In mijn ervaring is 1 of 2 dunne laagjes voldoende. Voor werk dat buiten komt te staan doet u een extra laagje van een "outdoor" decoupagelijm.



Aflakken met een  transparante vernis kan, maar kies dan een vernis op waterbasis. geef diverse laklaagjes en schuur uw werk telkens na een laklaagje met een zo fijn mogelijk schuurpapier. Eindig met lak. Let op : sommige laksoorten kunnen door de invloed van zonlichtvergelen. Let dus goed op welke lak u koopt.  Gebruik bij voorkeur een vernis die speciaal ontwikkelt is voor decoupagewerk.


Alleen als u veel gebruikte meubel oppervlaktes (bijvoorbeeld een tafelblad) decoreert dan adviseer ik daar een transparante boten- of parketlak overheen te doen.

Heel veel succes en bedenk : dit is de basis. Heeft u dit in uw vingers dan worden de mogelijkheden eindeloos veel groter.

Conny

Laat gerust uw vragen of reacties achter !


Reacties

  1. Je kan ook modpogde gebruiken om ''af te lakken''

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat klopt. Modpodge is een lijm en vernis in 1 product.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kun je dit ook op papier doen? Bijvoorbeeld een afbeelding van een servet drukken op bladmuziek?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ja je kunt ook servetten plakken op blad muziek. Ik heb op 31-12-2019 een blog gepubliceerd waarin ik laat zien wat het effect is op oud boek papier. Dar is dezelfde techniek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat is het verchil tussen de modpodge en de multi coat ?

      Verwijderen
    2. ModPodge en multi coat zijn beide uitstekende servetten/decoupage lijmen. Beiden zijn een lak en lijm in 1 product. Daarin zijn ze hetzelfde. De ModPodge is echter veel dikker qua structuur. Dat vindt niet iedereen fijn werken. MultiCoat is veel dunner. Vooral op servetten vind ik persoonlijk een dunnere lijm fijner werken, maar uiteindelijk is het echt een kwestie van gewoon proberen welke lijm u prefereert.

      Verwijderen
  5. Hoe krijg je de geplakte servetten het beste van je meubel als het mislukt is?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het nog nat is kan het gewoon met een vochtige doek. Als het gedroogd en uitgehard is dan kun je hert er af schuren met een schuurmachine.

      Verwijderen
  6. ik vind dit heel mooi en mooi om kaartjes te maken

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Welke finish gebruik je als je de beplakte schelpen wil gebruiken om een koud gerechtje op te serveren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Decoupage lijmen zijn nooit voedsel veilig. Ook de vernissen die ik gebruik zijn niet voedsel veilig. Je zou kunnen overwegen epoxy hars te gebruiken maar ook dan moet je goed controleren of de epoxy geschikt is voor contact met voedsel.

      Verwijderen
  8. Hallo, hoe moet je een werkje behandelen als je het voor eten wil gebruiken. Bijvoorbeeld een schelp als amusebakje?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Decoupage lijmen zijn nooit voedsel veilig. Ook de vernissen die ik gebruik zijn niet voedsel veilig. Je zou kunnen overwegen epoxy hars te gebruiken maar ook dan moet je goed controleren of de epoxy geschikt is voor contact met voedsel.

      Verwijderen
  9. Heb nog nooit eerder gedecoupeerd, maar wil het uitproberen op een vaas. Het gaat om een keramieken vaas met een grove afwerking (bobbeltjes). Kan decoupage ook op een grove ondergrond worden aangebracht? Alvast dank voor uw reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op een grove ondergrond is decoupage zeker mogelijk maar uiteraard blijft de grove structuur altijd zichtbaar. Daar moet u met de keuze van uw afbeelding rekening mee houden. Afbeeldingen met mensen/gezichten zou ik vermijden omdat die door de structuur zullen vervormen.

      Verwijderen
  10. Beste Conny, Is het mogelijk om een geprinte afbeelding (op standaard printerpapier) over te brengen op een houten plank? En zo ja, waar moet ik dan rekening mee houden? Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zeker, lees even op deze site mijn BLOG "decoupage met uw eigen foto's" daar staat alles in

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie. Na controle door de beheerder zal uw reactie zichtbaar worden.

Populaire posts